gras

 

De Picardische Herdershond

 

Herkomst

Het ras afkomstig uit de Noord- Franse Landstreek Picardië. Op de boerderijen fungeerde de Picardische Herdershond als bewaker en veedrijver.

Begin twintigste eeuw was de streek een gunstig smokkelgebied met de kust en de Frans/Belgische grens, reden voor zowel douaniers als smokkelaars om de Picard te gebruiken te verdediging van hun bezittingen.

Ondanks dat het ras al sinds eeuwen bestond, kwam de erkenning door de Franse herdershondenclub pas in 1925. De tweede wereldoorlog reduceerde het aantal Picards tot een handjevol.

Zij werden, na lang zoeken op de boerderijen en met hen werd het ras weer opgebouwd, zij het met inkruising van o.a. de Bouvier de Flandres.

In 1953 werden voor het Picardische herdershonden in het Franse hondenstamboek opgenomen.

 

Nog steeds een werkhond

 

De Picardische herdershond behoort tot de werkhonden van de FCI.

Een logisch gevolg van het feit dat de Picard door de eeuwen heen een gebruikshond is geweest en gebleven. 

Het land van oorsprong, Frankrijk, stelt dan ook eisen aan het karakter van de Picardische herdershond : intelligent, leergierig, attent, bereid tot het nemen van eigen initiatief, een groot aanpassingsvermogen en een behoorlijke dosis “ pit “ .

 In Frankrijk wordt de Picardische herdershond ook nog steeds gebruikt als schapendrijver. In Nederland vormt de sportafrichting een goed alternatief om de gebruikseigenschappen van de Picard te behouden.

 

De Picardische herdershond is geschikt voor vele gebruiksdoeleinden.Het is niet alleen een veedrijver of waakhond, maar meer een “manusje van alles”. Door de eeuwen heen is hij  dat altijd geweest en zo moet het ook blijven.

In onze moderne tijd zijn eer mogelijkheden genoeg om de werkkwaliteiten van de Picard te behouden, zoals het reddingshonden werk, speurhond, IPO I, II, III, veedrijven en G&G I,II,III

Daarnaast kunnen baas en hond veel plezier beleven aan de sport flyball en agility.

 

Geen allemansvriend

 

Voor de baas, het gezin en de vrienden des huizes is de Picard een tolerante en vriendelijke hond. Tegenover vreemden kan hij afstandelijk en wantrouwend zijn. De Picard staat bekend als een gereserveerde hond.

Heftig aanblaffen van onbekenden op het eigen terrein is dan ook de meer regel dan uitzondering bij deze waakhond, evenals grommen naar of negeren van vreemden die contact zoeken met de hond.

Gereserveerdheid is beslist iets anders dan angst of agressiviteit. Een Picard die eerst de “kat uit de boom kijkt” , maar daarna zelf op onderzoek uitgaat, vertoont het gewenste karakter.

 

Het zal inmiddels duidelijk geworden zijn dat de Picard geen hond is die in een enthousiaste, ondoordachte bui moet worden aangeschaft. De toekomstige eigenaar moet zich goed afvragen of overweg kan het karakter van de Picardische herdershond. De Picard heeft een leuk, nonchalant uiterlijk waar liefhebbers gemakkelijk op vallen, maar het karakter is belangrijk dan het uiterlijk wanneer men bedenkt dat juist het karakter de hond maakt.Het moet klikken tussen baas en hond, zodat zij samen zo’n 10 tot 15 jaar plezier aan elkaar kunnen beleven.

 

Gecompliceerd karakter

 

Wie nu denkt dat de Picard een harde, ongevoelige hond is, heeft het mis. Integendeel zelfs de Picard is vrij gevoelig van aard waar het zijn baas betreft. Hij kan bijzonder onder de indruk zijn van een grote mond en kijkt daarbij alsof hem het grootste onrecht wordt aangedaan. Lijfelijk straffen hebben geen tot weinig uitwerking bij een Picard; hij is hier vrijwel ongevoelig voor, althans voor pijn. Afkeurend praten tegen de hond heeft veel meer effect. Een “baas” die het nodig vindt een Picard met slagen, schoppen of ander lichamelijk geweld gehoorzaamheid bij te brengen is een verliezer. De hond zal zich tegen hem en sommige Picards zullen zelfs niet aarzelen zo’n eigenaar op een gegeven moment aan te vallen.

 

De Picard als huishond

 

Ook wanneer u de sportafrichting gaat beoefenen met uw Picard, blijft het dier een gezinshond. Bij een goede opvoeding zal het beslist een bijzonder prettig gezinslid zijn. De Picardische herdershond is een waakhond, wilt u dus een hond die niet blaft wanneer er visite binnenkomt, er gebeld wordt of er ineens “iemand van een paar huizen verder” de tuin inloopt, dan moet u GEEN Picard nemen. Het is niet zodat de hond ongecontroleerd dag in dag uit blaft, maar op bepaalde momenten doet hij dat wel en u kunt dit moeilijk voorkomen. Het is de aard van het beestje. Komen vrienden het huis binnen dan blaft de Picard wel eventjes, maar snel daarna toont hij zijn genegenheid. De ene Picard springt de visite ondersteboven, een ander springt op schoot, weer een ander lebbert het gehele gezicht van de binnenkomer af. Het is maar net wat uzelf toestaat, dus een kwestie van opvoeding. Ook zijn er Picards die doen alsof iedereen “lucht” voor ze is. Na lang zeuren van de visite willen ze wel even een aai ondergaan en onderzoeken vervolgens weer hun eigen plekje op. In ieder geval is een normaal opgevoede Picard nooit agressief tegenover vrienden en bekenden van het gezin. Bij voldoend beweging (africhting, wandelingen, naast de fiets in draf) is de Picard een rustige hond in huis. U zult in de regel ook weinig last van hem ondervinden wanneer hij meegaat naar restaurants, op vakantie of op visite. Moet de hond EVEN (!) alleen in de auto blijven dan heeft dit meer effect dan een alarminstallatie. Niemand zal het in zijn hoofd halen uw uitneembare autoradio (die u er toch altijd in laat zitten ?) te ‘snaaien”.

 

Nog iets over het karakter

 

Wie zoekt naar een opsomming van positieve karaktereigenschappen van de Picardische herdershond, zoekt vergeefs. Er bestaat geen definitie van zoiets gecompliceerds als een karakter. Dat kan ook niet, want iedere hond krijgt een eigenaar met weer een eigen karakter, iedere hond wordt anders opgevoed, leeft onder andere omstandigheden en bovenal: ieder hond is uniek individu. Geen twee honden zijn hetzelfde, ook niet binnen een ras. Onder Picardisch herdershonden vinden we moedige, minder moedige, scherpe en soms schuwe honden. Net zoals bij andere rassen. De ene Picard is druktemaker, de andere vrij bedaard. We zijn spelers, springers, jagers, vechtersbazen en werkers. Het karakter van de hond wordt gevormd door erfelijke omstandigheden, de hond zelf en uw opvoeding. Zijn er dan helemaal geen typerende karaktereigenschappen van de Picard? Jawel, dat heeft u in het voorgaande al kunnen ontdekken, maar dit laat zich niet vertalen in: “lief voor kinderen” en nog meer van dit soort loze kreten. 

Picardische herdershonden zijn, van nature, bereid eigen initiatief te tonen, ze proberen altijd ergens onder uit te komen als ze daar “nu net even geen zin in hebben”, ze hebben een levendige, ondeugende oogopslag die mening hart in vuur en vlam zet, ze maken graag veel stennis om niets geen lol in het leven van hen altijd strikte gehoorzaamheid wordt gewenst. Picards zijn levensgenieters, nieuwsgierig maar bedachtzaam, onomkoopbaar voor vreemden maar gevoelig van aard waar het zijn baas betreft. Hij voelt feilloos het verschil aan tussen spel en ernst. De baas moet het Picardkarakter kunnen waarderen: aan de ene kant eigenzinnigheid, koppig en temperamentvol, aan de andere kant gevoelig van aard. Als dat zo is, heeft hij in zijn Picard een kameraad voor het leven gevonden. Van een Picard wordt zelden afstand gedaan. Veel eigenaren zeggen “eens een Picard, altijd een Picard”. Dit zegt meer over het karakter dan een opsomming van eigenschappen.

 

Het uiterlijk

 

Nu we het uitgebreid over het karakter hebben gehad van de Picardische herdershond, kunnen we aandacht  gaan besteden aan het uiterlijk. Hieronder vindt u een beknopte omschrijving van de meest kenmerkende uiterlijke eigenschappen van het ras

De Picard is warrelig uitziende, ruwharige herdershond met een schofthoogte van 55-60 cm (teven) en 60-65 cm (reuen). Een middelgrote hond dus.
De vacht hoeft, in tegenstelling tot vele andere ruwharige rassen niet getrimd te worden. Allen de oren moeten zo nu en dan worden geplukt. De typische eigenschappen van een Picardische herdershond zijn :

 

  

 

De tamelijk hoog ingeplante oren, waardoor het lijkt alsof de pup (die nog maar kort haar heeft)

Grote vleermuis oren heeft. Een koddig gezicht. Loopt u over straat met een Picardpup dan hoort u vrijwel iedereen zeggen: KIJK NOU, DIE OREN!

Het zwevende gangwerk (wolvengang)

 

 

 

 

 

 

 

 

Deze twee opvallende kenmerken van de Picardische herdershond onderscheiden hem van andere herdershonden, zoals de ruwharige Hollandse Herdershonden de Laekense Herdershond. Ook wordt de Picard wel eens aangezien voor een Bouvier, maar dit ras is in bouw totaal anders. Daarbij heeft de Bouvier hangoren en de Picardische herdershond (van nature) staande oren. Evenals bij vele andere ruwharige rassen wordt het hoofd van de Picard gesierd door het garnituur (wenkbrauwen, snor en baard). Dit wenkbrauwen mogen niet voor de ogen vallen, dit zou immers het zicht van deze, altijd attente, herdershond hinderen. 

De Picardische herdershond komt in de volgende kleuren: fauve (rood), fauve charbonné (rood met zwarte aftekening), fauve bringee (rood gestroomd), fauve bringee de marron(kastanjerood gestroomd), fauve clair (rossig), sable ( zandkleurig) en grise (grijs). De gestroomde vachten kennen daarnaast nog de toevoegingen “fortement” en “tres fortement” al naar de diepte van de vachtkleur.

De kleur van de ogen moet bij de vachtkleur, maar ze mogen nooit lichter zijn dan hazelnootkleurig.

 

Vachtverzorging

                                                                                                                                                                                                                                                                                  

De Picard is een makkelijke hond als het gaat om uiterlijke verzorging. Hooguit 1 keer per week een grove kam erdoor en dat is voldoende. De meeste honden worden hoogstens een keer in de verhaar periode gekamd en verder niet, zelf niet voor tentoonstelling. Sommige vachten vertonen echter kitten en die kunnen er uit getrokken of geknipt worden. Verder hoeft u niets te doen. De Picardische herdershond heeft een vacht die hen goed beschermt tegen weerinvloeden. Veel Picards kunnen beter tegen de kou dan tegen de warmte. 
Wassen is uitsluitend nodig als de hond zichzelf niet schoon kan maken, bijvoorbeeld nadat hij zich door een kadaver heeft gerold of in een stinkende sloot is gesprongen. Gebruik wel altijd een hondenshampoo. Bega niet de vergissing om vlak voor een tentoonstelling de hond nog eens mooi te wassen. Vaak is zijn daarna zacht en dat is bij de Picard een uitgesproken minpunt. Als de hond toch gewassen moet worden, doe dan uiterlijk 1 week voor de tentoonstelling.