gras

 

 Het verhaal van Malou de laValéedes Maix

 

Mag ik jullie voorstellen: dit is Malou de la Vallée des Maix.

Geboren uit vader Eros des Jardins de Damalis en moeder Janis du Domaine de Sursaint.

Malou is geboren op 21 juni 2016 in een nest van 6 puppen, 3 reuen en 3 teven.

 

Malou is na 8 weken vertrokken naar Petit Lancy, een voorstadje van Genève, daar kwam zij in een gezin met 2 kleine kinderen. Al snel realiseerde de nieuwe eigenaresse dat een hond in huis een grote impact heeft op het gezin en na 3 maanden besluiten zij dat ze een ander huis willen zoeken voor Malou. Het probleem zit niet in Malou, maar in het gezin. Malou wordt op Facebook gezet door een organisatie en daar kom ik in het verhaal.

Ik zie de advertentie en deel hem op mijn eigen Facebookpagina. Ik zoek contact met de mensen waarvan ik weet dat zij op zoek zijn naar een Picardische Herder. Maar op dat moment is niemand geïnteresseerd.

Ik doe daarna navraag bij AAA Berger Picard of zij de hond en afkomst kennen, aangezien alleen de naam zonder affix of prefix gemeld wordt. AAA Berger Picard is niet betrokken bij deze adoptie, maar helpen mij wel om een en ander uit te zoeken, zo ook een aantal Picard vrienden in Frankrijk en Zwitserland. Zo komen we achter de naam van de affix, van de fokker en de naam van de eigenaresse.

Het werd al snel duidelijk dat Malou snel weg moest, hoe eerder hoe beter. Op ons verzoek is er een gezondheidsonderzoek gedaan voor vervoer naar Nederland, daar kwam uit dat zij over het algemeen gezond was, ogen zo ver te zien goed, goed gebouwd, maar er zat iets bij haar vulva, dat leek op een penisbotje. De dierenarts omschrijft het zo: Appendice péniforme au niveau de la vulve. Remplace clitoris ( dur probablement cartilage), vertaald betekent dat:

Appendix péniforme de vulva. Vervangt clitoris (waarschijnlijk moeilijk kraakbeen).

Mogelijk een penisbotje en mogelijk niet geschikt om mee te fokken, was de conclusie van haar dierenarts.

  

En een knik aan het uiteinde van haar staart.

Toch heb ik besloten haar op te halen en mee naar huis te nemen, aangezien ik geen fokker ben en zeker niet met een teefje met een genetische afwijking. Maar vooral omdat ik haar erg leuk vond.

Dus op maandagochtend 19 december om 7 uur naar Genève gereden en haar opgehaald, alle medewerking van de eigenaren gehad, geen enkel probleem en rond half 7 ‘s avonds richting mijn vrienden in Frankrijk gereden om daar te overnachten. Rond kwart over 9  arriveerde ik daar, met een super brave Malou, die geen piepje had gegeven onderweg. Ze lag rustig te slapen in de bench.

Ze maakte zonder problemen kennis met mijn vrienden en hun 2 Picards, frank en vrij zonder enige reserve. Ook de nacht zonder onrust doorgeslapen bij mij op bed.

De reis terug naar Nederland verliep zonder problemen, ze werd door Friques en JJ opgewacht en de kennismaking verliep zonder problemen. Beide mannen gaan op hun eigen manier met haar om, maar beiden zijn dol op haar. Ze heeft haar plekje gevonden in mijn huis, alsof ze hier altijd al was. Alleen de taal is soms nog een barrière.

Dan blijft er nog het probleem van de afwijking van haar vulva. Dus direct op woensdag een afspraak gemaakt bij mijn dierenarts, er is bloed geprikt om het DNA te onderzoeken en om te kijken welke chromosomen zij heeft, XX of XY. Maar helaas is dat onderzoek niet mogelijk voor honden in zowel Nederland, Duitsland of België. Dus dan wordt het afwachten op de operatie. De vulva is door 3 verschillende dierenartsen zowel in Wageningen als in Sleeuwijk onderzocht en steeds kwam men tot dezelfde conclusie: dit is een genetische afwijking, ze heeft een penisbotje in haar vulva zitten. Haar vader en moeder zijn mogelijk drager van het gen, waardoor zij als lijder vrouwelijke en mannelijke geslachtsorganen heeft. Het kan echter ook n foutje van de natuur zijn.

Maar over 1 ding geen twijfel: Malou is een zogenaamde pseudo-hermafrodiet oftewel een tweeslachtige Picard.

Zoekend op het internet kwam ik dit artikel tegen op de Engelse Cocker Spaniël site:

Hermafroditisme

Wat is hermafroditisme?

Hermafroditisme (intersexualiteit) is een aandoening waarbij de uitwendige geslachtsorganen na de geboorte niet duidelijk mannelijk of vrouwelijk zijn.
Echte hermafrodieten: er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke uitwendige én inwendige geslachtsorganen (dit komt zeer zelden voor).
Pseudo-hermafrodieten: er zijn zowel mannelijke als vrouwelijke uiterlijke geslachtskenmerken, maar de inwendige geslachtsorganen (= gonaden) zijn óf mannelijk (testikels) óf vrouwelijk (eierstokken).

In de volksmond heet het ook wel tweeslachtigheid. Oftewel een reu heeft vrouwelijk kenmerken, of een teef heeft mannelijke kenmerken. Zo kan het voorkomen dat een teefje in haar vulva een heel klein penisbotje heeft, of een reu is monorchide en heeft een baarmoeder. Ook zit bij een hermafrodiete reu soms zijn penis op een verkeerde plek en wijst naar achteren in plaats van naar voren.
Op internet is veel te vinden over deze gecompliceerde afwijking onder de term: XX Sexual Reversal (lijders hebben geen Y-chromosoom, maar ontwikkelen wel testiculair weefsel), maar ook als u zoekt op Persistent Mullerian Duct Syndrome (in een normale reu groeit o.a. een baarmoeder, uitwendig zijn er dus absoluut geen afwijkingen te constateren) komt u veel te weten.

 

 

Hermafrodie komt o.a. voor bij:

Amerikaanse en Engelse Cocker Spaniels
Duitse Staande Korthaar
Weimaraner
Beagle
Kerry Blue Terrier
Mopshond
West Highland White Terrier
Basset hound
Dobermann
Viszla
Soft-coated Wheaten Terrier

Het hieronder geschreven artikel probeert u duidelijk te maken wat hermafroditisme is, hoe het ontstaat en wat de gevolgen voor een hond kunnen zijn. Hoe is het te voorkomen en wat kunt u als eigenaar van een hermafrodiet verwachten. Met dank aan Mrs. Vicky-Meyers van het Bakerinstitute in Amerika voor het schrijven van dit artikel. Bezoek haar website vol informatie: http://bakerinstitute.vet.cornell.edu/research/meyers_wallen/inherited.html.

Erfelijkheid
Hermafroditisme is hoogstwaarschijnlijk erfelijk. Beide ouders moeten drager zijn om het bij hun kinderen tot uiting te laten komen. Dit heet een autosomale recessieve vererving. Meerdere genen spelen hierbij een rol.

Bij het Persistent Mullerian Duct Syndrome wordt tijdens de foetale geslachtsdifferentiatie geen anti-mullerian hormoon gemaakt. Naast mannelijk inwendige geslachtsorganen kunnen ook eileiders en een baarmoeder gevonden worden. Vaak gaat dit gepaard met cryptorchisme en een gestoorde spermatogenese. Een reu met PMDS is met onderzoek aan het licht te brengen, een teef niet. Men noemt dit geslachtsbeperkt. Eén- of tweezijdig cryptorchisme (het niet ingedaald zijn van een of twee teelballen in de balzak) komt vaak voor bij honden met PMDS. Omdat de zaadleiders vergroeid zijn met de baarmoederhoornen, passeren de testikels moeilijk het lieskanaal. Vanwege de verbinding met de urinewegen kan de baarmoeder ontstoken raken. De chronische baarmoeder- en blaasontsteking komt na behandeling steeds terug, omdat de antibiotica de stilstaande urine in de baarmoeder niet bereiken. Bij ongeveer de helft van de gevallen treedt de eerste jaren geen merkbare ontsteking op. Toch worden deze reuen vaak infertiel (onvruchtbaar) en hebben ze later meer kans op testistumor.
Bij de Dwergschnauzer is het muterende gen ontdekt en kan met d.m.v. een DNA test onderzoeken of de hond vrij, drager of lijder is.

Onderzoek
Onderzoek om dit uit te zoeken bij een vermoedelijk geval: eerst de geslachtschromosomen bevestigen (XX of XY), dan kijken of er een Sry-gen aanwezig is (wat er voor moet zorgen dat het er als een reu uit gaat zien). Dan onderzoeken of er testikels, eileiders of beiden tegelijk aanwezig zijn. Tot slot kan men onderzoek plegen op de inwendige en uitwendige geslachtsorganen. PMDS is met een scan of echo te ontdekken. Het liefst alles opslaan m.b.v. DNA zodat in de toekomst de genen gelokaliseerd kunnen worden die verantwoordelijk zijn voor de fouten.

Extra noot: in Nederland en Duitsland is het geslachtschromosomen onderzoek nog niet mogelijk bij honden, dat is door Kortenoord, dierenartsenpraktijk Wageningen nagevraagd. Ook op een echografie is niet alles te zien.

Wat is eraan te doen?
Aan hermafroditisme is niks te doen, behalve de schade beperkt te houden. Aangeraden wordt de honden te castreren. Tevens doen fokkers er verstandig aan om dragers uit te sluiten van de fokkerij.

Nog niet eerder was het bekend of hermafrodisme ook bij de Picard voorkomt. Maar niet alle fokkers zijn ermee bekend of komen ervoor uit. Ook de fokker van Malou was het niet bekend, zij zet haar teef niet meer in voor de fok, zij is inmiddels gesteriliseerd.

Ik ben op zoek gegaan naar specialisten op dit gebied, hoewel dat minimaal is aangezien het weinig voorkomt. Maar ik kwam bij Maarten Kappen en Walter Strikkers uit, beiden hebben eerder een casus als Malou gehad. Ik heb gekozen om met Sleeuwijk, Walter Strikkers, verder te gaan, aangezien hij deze operatie eerder gedaan heeft. Aangezien Malou pijn aangeeft bij haar vulva, wordt er op korte termijn de operatie gepland. Afhankelijk wat men tegenkomt binnenin, zal er een besluit genomen worden wat er weggehaald gaat worden. Ook zal er een foto van de staart genomen worden, aangezien er aan het eind een haak zit. Verder afgesproken om tijdens de OK zoveel mogelijk foto’s te maken, zodat ik die aan dit artikel kon toevoegen.

Malou is op 11 januari geopereerd, een zeer ingrijpende operatie. Ik kon via een glazen raam meekijken en alles volgen.

Eerst vooraf morphine om haar klaar te maken voor de operatie, daarna werd het infuus ingebracht en de narcose toegediend. Zuurstofslang werd bevestigd en Malou werd op de tafel vastgebonden.

Dhr Strikkers heeft eerst een incisie van ongeveer 3 cm in de buik gedaan om te kijken wat er aan geslachtsorganen zat. Het bleek dat op de plaats van haar baarmoeder 2 testikels zaten.

 

Geen baarmoeder, geen eierstokken aanwezig. Malou was dus geen zij maar een hij.

Ik heb de operatie mee kunnen kijken en Dhr Strikkers vertelde regelmatig hoe het er voor stond.

Nadat de testikels verwijderd waren, werd Malou gekeerd om het penisbotje te verwijderen. Dit zat erg hoog vast, dus moest er een behoorlijke incisie gemaakt worden om er goed bij te kunnen. De urinebuis zat gelukkig wel op de goede plek en kwam in de vulva uit. Het penisbotje bleek in aanleg een complete penis te zijn met zwellichamen, hij was in totaal zo’n 4,5 cm groot.

                                                                                

 

De gehele operatie heeft zo’n 2,5 uur geduurd.

Malou werd gehecht en daarna werd een foto van de staart gemaakt, dit bleek een knikstaart te zijn. Er zit een onvolgroeide wervel overdwars tussen twee wervels in. Normaal zit er een groeischijf aan beide uiteinden, op de foto is goed te zien dat er 1 groeischijf over de lengte van de wervel zit.

Mogelijke consequenties aan deze operatie: tijdelijke of blijvende incontinentie, verhoogde kans op urineweginfekties.

Malou heeft tot op heden (half februari) last van nadruppelen, nadat zij geplast heeft, ze plast veel en vaak. Bijzonder (en ook fijn) is dat zij geen urineverlies heeft als zij slaapt.

Verder wordt zij regelmatig gecontroleerd op UWI (urineweginfectie).

Wij ( dhr Strikkers en ik)  hebben het nog even over de erfelijkheidsfactor van beide afwijkingen gehad, of er soms een combinatie is tussen beide afwijkingen. Echter, dit is te weinig bekend om voor 100% te zeggen dat het genetisch bepaald is, maar het is ook niet voor 100% te zeggen dat het niet genetisch bepaald is. Maar zeker is dat met deze afwijkingen beter niet gefokt kan worden. In beide gevallen kan het voor ernstige afwijkingen in organen zorgen in de volgende generaties.

Mogelijk is het een foutje van de natuur, maar omdat het zo weinig bekend is, is er ook weinig onderzoek naar mogelijk.

Fokkers geven geen openheid van zaken of hebben dit niet eens in de gaten, zien het niet.

Daarom kies ik ervoor om dit openbaar te maken en ik zal dit artikel aan alle Berger Picard verenigingen sturen, in de hoop dat men dit wil publiceren en het bekend maken binnen het ras.

Malou is een pseudo-hermafrodiet, aan de buitenkant geen reu, aan de binnenkant geen teef, bij haar was het duidelijk. Maar het zal zich verschillend uiten: met baarmoeder zonder eierstokken, eierstokken maar geen baarmoeder, cryptorchide reuen met een vulva, reuen met een baarmoeder, bedenk het maar. Niet altijd zichtbaar aan de buitenkant………

Malou heeft het allemaal dapper ondergaan, ze heeft een fantastisch karakter, lief en aanhankelijk. En ik hou van haar zoals ze is. Ik ben superblij dat ik haar heb opgehaald en wil iedereen (een ieder weet wie ik hiermee bedoel) bedanken die mij hierin gesteund en geholpen hebben, in Frankrijk en Zwitserland!

Ondertussen heb ik via Facebook de vraag gesteld of er binnen de Picard meer honden zijn met soortgelijk probleem en dit blijkt het geval. Er zijn binnen ons ras meerdere honden met de tweeslachtigheid, daarom wil ik iedereen vragen die dit van zijn of haar hond weet, dit aan te geven, zodat we na kunnen gaan in welke lijnen er dragers zijn.

Niet om fokkers te veroordelen of verwijten te maken, maar om inzichtelijk te krijgen hoe vaak en hoeveel het voorkomt.

In Frankrijk zit een dierenarts die hier graag meer over wil weten.

U kunt dit doen via een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.